Powiatowa Biblioteka Publiczna w Sieradzu rys. Paweł Duraj, 2014
« Sierpieñ 2017 »
PWSCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Godziny otwarcia

lipiec i sierpień:

Poniedziałek, środa, piątek 1000 - 1800
Wtorek, czwartek 800 - 1600
Sobota - nieczynne

wrzesień - czerwiec:

Poniedziałek, środa, piątek 800 - 1800
Wtorek, czwartek 800 - 1600
Sobota - nieczynne

Newsletter


Kanały RSSKanały RSS

2015-04-14: W dżungli Borneo - spotkanie z Anną Kufel-Dzierzgowską

Sieradzka podróżnicza Anna Kufel-Dzierzgowska niedawno wróciła ze swojej kolejnej wyprawy. Tym razem celem podróży były dwa państwa azjatyckie: Malezja i Indonezja. Cała wyprawa trwała trzy miesiące: od 1 grudnia 2014 r. do 1 marca 2015 r. Bogata dokumentacja odwiedzanych miejsc skłoniła nas do zorganizowania w bibliotece dwóch spotkań wspomnieniowych.

Pierwsze spotkanie odbyło się 14 kwietnia 2015 r. i było poświęcone Malezji. Anna Kufel-Dzierzgowska przywitała gości potrawą azjatycką - aromatycznym ryżem z warzywami i kurczakiem. Oczywiście, danie było doprawione azjatyckimi przyprawami.

Symbolem Malezji jest kwiat hibiskusa. Kraj ten zachwyca czystością, pięknie urządzonymi parkami narodowymi, ogrodami, skansenami, cudnymi jaskiniami. Malezyjczycy są gościnni i życzliwi. W zgodzie żyją obok siebie przedstawiciele różnych nacji i kultur oraz wyznawcy kilku religii. Stolicą kraju jest Kuala Lumpur. Najwyższymi budynkami są tam wieże Petronas Towers, które mają 452 m wysokości. Państwo to słynie też z sympatii dla kotów. Można tam odwiedzić miasto kotów i muzeum poświęcone tym domowym sierściuchom. Na Borneo można podziwiać piękno i różnorodność świata roślinnego i zwierzęcego. Zachwycają kolorowe ptaki, małpy z rodziny nosaczy i słoneczne misie. Anna Kufel-Dzierzgowska miała okazję zobaczyć, w jaki sposób obchodzi się tam Boże Narodzenie i wita Nowy Rok.

O swoich wrażeniach z Indonezji podróżniczka opowie 5 maja. Początek spotkania o godz. 18.00. Tym razem na przybyłych będzie czekać filiżanka herbaty jaśminowej.

Przepis Anny Kufel-Dzierzgowskiej na nasi goreng:

Ugotować ryż z szafranem lub curry,
pokroić w kostkę marchew, w plasterki cebulę i kurczaka,
pokroić w bardzo cienkie plasterki kapustę  - ilość składników według gustu.
Każdy ze składników osobno podsmażyć na oleju  do miękkości.
Wszystko wymieszać z ryżem, doprawić do smaku i odstawić w cieple (ja wkładam pod kołdrę) na godzinę.
Przed podaniem podsmażyć.
Podawać gorące z surówką.
Smacznego!

Zdjęcia:

____
* do przeglądania dokumentów PDF niezbędna jest przeglądarka PDF np. Foxit Reader lub Adobe Reader
Powiatowa Biblioteka Publiczna w Sieradzu, Sieradz ul. Żwirki i Wigury 4