Powiatowa Biblioteka Publiczna w Sieradzu rys. Paweł Duraj, 2014
« Sierpieñ 2017 »
PWSCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Godziny otwarcia

lipiec i sierpień:

Poniedziałek, środa, piątek 1000 - 1800
Wtorek, czwartek 800 - 1600
Sobota - nieczynne

wrzesień - czerwiec:

Poniedziałek, środa, piątek 800 - 1800
Wtorek, czwartek 800 - 1600
Sobota - nieczynne

Newsletter


Kanały RSSKanały RSS

2015-04-22: Zdrowe jedzenie - czy istnieje naprawdę? Ile chemii jest w jedzeniu? - wykład Barbary Godlewskiej

22 kwietnia 2015 r. w bibliotece odbyło się czwarte spotkanie z cyklu "Biblioteka ze zdrowym podejściem". Poświęcone ono było żywności. Dietetyk i kosmetolog Barbara Godlewska doradzała, na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów w sklepach spożywczych. Dbający o swoje zdrowie konsument powinien dokładnie czytać etykiety produktów. Producenci żywności mają obowiązek informować, z jakich składników powstał sprzedawany przez nich artykuł. Na pierwszym miejscu wymienia się składnik, którego zawartość procentowa w produkcie jest największa. Nazwy substancji, które mogą wywołać alergię, powinny być zapisane wytłuszczonym drukiem. Dobrze jest, gdy kupujący wie, co kryje się pod nazwami glutaminian sodu, słód jęczmienny, guma guar, MOM, aspartam. Warto też zapoznać się właściwościami barwników i konserwantów, które kryją się pod tajemniczym E. Nie wszystkie barwniki i konserwanty są szkodliwe dla zdrowia.

Od nas zależy, z czego będziemy komponować swoją dietę. A na zakupy najlepiej chodzi z lupą, żeby móc czytać wszystkie etykiety produktów.

http://barbaragodlewska.pl/jakie-informacje-znajdziemy-na-opakowaniu-produktu-spozywczego/

Zdjęcia:

____
* do przeglądania dokumentów PDF niezbędna jest przeglądarka PDF np. Foxit Reader lub Adobe Reader
Powiatowa Biblioteka Publiczna w Sieradzu, Sieradz ul. Żwirki i Wigury 4