7 października 2015 r. w bibliotece odbyło się ostatnie spotkanie w ramach projektu "Elementarz zdrowego żywienia mamy i dziecka". Tym razem tematem spotkania było odżywianie dzieci z nietolerancją glutenu i/lub laktozy.
Dietetyk Barbara Godlewska wyjaśniła, w jaki sposób gluten może zaszkodzić chorym na nietolerancję glutenu lub celiakię, jak postępować w przypadku nietolerancji laktozy oraz innych nietolerancjach i alergiach pokarmowych.
Z reguły jedyną metodą na pozbycie się dokuczliwych objawów choroby jest dieta eliminacyjna.
Przy nietolerancji na gluten należy zrezygnować z podawania dziecku posiłków z zawartością pszenicy, żyta,jęczmienia.(np. jogurtu z ziarnami zbóż czy musli).
Zalecane są natomiast bezglutenowe zboża: proso, gryka, ryż oraz kukurydza, teff, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), maniok (tapioka), sorgo, sago, jak również mąki i kasze z tych zbóż (kasza jaglana, kasza gryczana) oraz pieczywo i makarony.
Z natury bezglutenowe są owoce i warzywa, w tym strączkowe (soja, fasola, soczewica) oraz orzechy. O ile świeże nieprzetworzone mięso nie zawiera glutenu, należy uważać na wędliny, ponieważ może w nich występować gluten.
Osoby z nietolerancją laktozy nie mogą spożywać mleka i jego przetworów: jogurtu, kefiru, mleka zsiadłego, maślanki, śmietany, masła, itp.
Rodzice chorych dzieci muszą uważnie czytać etykiety produktów spożywczych i leków, bo często gluten i laktoza występują w artykułach, które teoretycznie nie powinny zawierać tych składników - np. wędliny, pasztety, parówki, konserwy, jogurty, zupy instatnt itd.
Żywność dla osób z nietolerancją glutenu powinna mieć certyfikat i być opatrzone międzynarodowym licencjonowanym symbolem przekreślonego kłosa. Produkty bezlaktozowe lub o obniżonej ilości laktozy oznakowane są symbolem z przekreśloną krową lub przekreślonym kartonem mleka.
Rzetelnych informacji należy szukać na www.celiakia.pl, przepisy znajdziemy na www.kuchniabezglutenowa.pl, a spis bezpiecznych produktów jest na www.przekreslonyklos.pl
Uczestnicy spotkania opowiadali o swoich doświadczeniach z dietami eliminacyjnymi.
Podczas spotkania można było spróbować kilku potraw bezglutenowych i bez laktozy. Kucharz Karol Powalski przygotował bułeczki z owocami, ciasteczka z nasion, amarantus z owocami, kanapki na bazie chleba bezglutenowego.
Poniżej zamieszczamy przepisy na te potrawy:
Przepis dla dzieci po 8. miesiącu życia
Mąkę mieszamy z drożdżami
dodajemy wszystkie składniki mieszamy mikserem na jednolitą masę.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia
jak wyrośnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę lub owoce lekko rozdrobnione
mieszamy wszystko z ciastem i formujemy bułeczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.
piec ok 20-25 min.
Gdy będą złociste wyciągnąć do wystudzenia.
Można posypać cukrem pudrem.
Przepis dla dzieci po 1. roku życia
Wszystkie składniki zmiksować lub drobno pokroić,
dodać łyżkę miodu lub dwie w zależność od tego,
ile mamy produktów, dodać trochę wody przestudzonej,
wymieszać, uformować ciasteczka i piec ok 25-30 min.
Przepis dla dzieci po 1. roku życia
Wsypać nasiona amarantusa do garnka,
zalać wodą, następnie zagotować bez przykrycia,
dodać goździki i przyprawy.
Gotować na małym ogniu.
Pod koniec gotowania można dodać odrobinę mleka sojowego
i wymieszać przez chwilę gotując.
Przełożyć do salaterki, poukładać ładnie owoce,
w przypadku suszonych wymieszać i ładnie udekorować.
Przepis dla dzieci po 1. roku życia
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
Smażyć na patelni delikatnie posmarowanej olejem (np. pędzelkiem)
W spotkaniu uczestniczyli też internauci za pośrednictwem webinarium. Było to możliwe dzięki Izabeli Lenkiewicz - organizatorce Internetowego Klubu mediaMAMA.pl
W spotkaniu uczestniczyli rodzice ze swoimi pociechami. Opieką nad dziećmi w czasie wykładu zajęły się osoby z wykształceniem pedagogicznym.
Projekt "Elementarz zdrowego żywienia mamy i dziecka" organizowany jest pod patronatem konkursu grantowego programu edukacyjnego "1000 pierwszych dni dla zdrowia", którego pomysłodawcami i koordynatorami są Fundacja NUTRICIA oraz Federacja Polskich Banków Żywności.
Więcej informacji na temat zasad zdrowego żywienia kobiet i dzieci można znaleźć na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl.