Form of Work
Książki
(89)
E-booki
(14)
IBUK Libra
(14)
Poradniki i przewodniki
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Proza
(1)
Status
available
(78)
unavailable
(9)
only on-site
(2)
Branch
Wypożyczalnia dla Dzieci
(5)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(82)
Czytelnia dla Dorosłych
(1)
Dział wewnętrzny
(1)
Author
zbiorowa Praca
(9)
Gawęcki Jan
(4)
Kączkowski Jerzy
(4)
Sikorski Zdzisław E
(4)
Gumowska Irena
(3)
Halbański Maciej Erwin
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Kompanowska Mieczysława
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Piekarska Janina
(2)
Pijanowski Eugeniusz
(2)
Pyłka-Gutowska Ewa
(2)
Roguska Dorota
(2)
Sikorski Zdzisław
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Aker Rupert
(1)
Anderson Scott C
(1)
Azima Cricket
(1)
Bal Jerzy
(1)
Ball Stefan
(1)
Bartkowska Natalia
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartnikowska Elżbieta
(1)
Barzecki Henryk
(1)
Bator Julita
(1)
Bendyk Edwin
(1)
Berger Stanisław
(1)
Biernacka Matylda
(1)
Bone Emily
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bożyk Zbigniew
(1)
Broda Ewa
(1)
Bronowski Jacek
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Colbert Don
(1)
Cryan John F
(1)
Cymer Tadeusz
(1)
Czerner-Wieczorek Katarzyna
(1)
Dabkiewicz J
(1)
Dinan Ted
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Donne Tara
(1)
Elford Sally
(1)
Emsley John
(1)
Filipowicz Bronisław
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gertig Henryk
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Grochowski Wiesław
(1)
Gruda Zbigniew
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gęska Olga
(1)
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Hasik Jan
(1)
Hermanowa Irena
(1)
Jongen W. M. F
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kasperek Marian
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Knaut Tadeusz
(1)
Kopaliński Władysław
(1)
Koper Zygmunt
(1)
Korczak Józef
(1)
Kos Czesław
(1)
Kotarski Bartłomiej
(1)
Koziej Magdalena
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Lazari Elżbieta de
(1)
Lehari Gabriele
(1)
Lemnis Maria
(1)
Lempka Aleksander
(1)
Luning P. A
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Marcelis W. J
(1)
Marciniewicz Kasia
(1)
Mason Jim
(1)
Małysz Jerzy
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Michnicka Asja
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Muller Gunther
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Młodecki Henryk
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nakonieczna Kinga
(1)
Ners Anna
(1)
Nikonorow Maksym
(1)
Pałaszewska-Reindl Teresa
(1)
Year
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(12)
1990 - 1999
(25)
1980 - 1989
(19)
1970 - 1979
(6)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
Time Period of Creation
2001-
(17)
Country
Poland
(103)
Language
Polish
(103)
Audience Group
Dzieci
(3)
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura argentyńska
(1)
Subject
Żywność
(79)
Odżywianie
(13)
Kucharstwo
(11)
Warzywa
(8)
Biochemia
(5)
Owoce
(5)
Dietetyka
(4)
Mięso
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Przyprawy
(3)
Substancje dodatkowe do żywności
(3)
Toksykologia
(3)
Tworzywa sztuczne
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Artykuły konsumpcyjne
(2)
Chemia
(2)
Drewno
(2)
Ekologia
(2)
Farby
(2)
Fitosterole
(2)
Fotografia
(2)
Genetyka
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Klej
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Kosmetyka
(2)
Kosmetyki
(2)
Kuchnie mikrofalowe
(2)
Materiały budowlane
(2)
Metale
(2)
Mikrobiologia
(2)
Mikrofalowa kuchnia
(2)
Odpady
(2)
Owady szkodliwe
(2)
Papier
(2)
Powietrze
(2)
Pożarnictwo
(2)
Probiotyki
(2)
Promieniowanie
(2)
Przemysł chemiczny
(2)
Przemysł skórzany
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przygotowanie żywności
(2)
Skóry
(2)
Surowce chemiczne
(2)
Szkło
(2)
Wegetarianizm
(2)
Woda
(2)
Włókiennictwo
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alkohole
(1)
Anatomia
(1)
Atom
(1)
Białko
(1)
Biotechnologia
(1)
Chemikalia
(1)
Chemikalia a środowisko człowieka
(1)
Chleb
(1)
Choroby dziedziczne
(1)
Chrzan
(1)
Ciąża
(1)
Cukier
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dinozaury
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Drobnoustroje
(1)
Dynia
(1)
Dziecko
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekonomia
(1)
Etyka ekologiczna
(1)
Farmacja
(1)
Fast food
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Fitoestrogeny
(1)
Flawonoidy
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
GHP/GMP
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Głód
(1)
HACCP
(1)
Harmonizacja prawa
(1)
Herbata
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Jakość produktu
(1)
Jelita
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kawa
(1)
Kiełbasa
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konserwy
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Subject: time
2001-
(2)
Subject: place
Polska
(4)
Argentyna
(1)
Bangladesz
(1)
Indie
(1)
Madagaskar
(1)
Niger
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Sudan Południowy
(1)
Genre/Form
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Książka kucharska
(4)
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Reportaż
(3)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Książka obrazkowa (picturebook)
(1)
Opowiadanie amerykańskie (dla dzieci)
(1)
Opowiadanie przygodowe (dla dzieci)
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Domain
Kulinaria
(8)
Medycyna i zdrowie
(8)
Biologia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Historia
(1)
Nauka i badania
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
103 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (1 egz.)
E-book
In basket
Oddajemy czytelnikom nowe wydanie czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie 3. Zaprezentowane prace tematycznie stanowią przegląd najważniejszych prac badawczych realizowanych na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym, a także po raz pierwszy wyników badań uzyskanych w trzech innych ośrodkach naukowych (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu). Propozycje tematów podporządkowano specyfice zeszytów naukowych wypracowanych przez poprzednich redaktorów naukowych (dr hab. inż. Elżbietę Balawejder-Kociołek, prof. UE, oraz dr. hab. inż. Zbigniewa Garncarka, prof. UE). Pewne novum stanowią prace, które w sposób interdyscyplinarny łączą nauki inżynierskie z funkcjonującymi systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, a także z efektywnością ekonomiczną przyjętych rozwiązań inżynierskich. Nowe podejście, w którym problem inżynierski jest postrzegany w wielu płaszczyznach, powinno zainteresować nie tylko specjalistów, techników, inżynierów, technologów, ale także towaroznawców, ekonomistów oraz studentów różnych wydziałów. W kilku pracach autorzy skoncentrowali uwagę na: doskonaleniu jakości produktu finalnego, np. piwa z wykorzystaniem metody QFD, możliwości wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek poprzez użycie wybranych metod instrumentalnych czy też analizie wpływu działań poaudytowych dostawców na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywnościowego produktów oraz na ocenie produktów rolnictwa ekologicznego na podstawie analizy raportów z audytów przeprowadzonych przez wybraną jednostkę certyfikującą. Kolejna grupa prac informuje o sytuacji wybranych branż w sektorze spożywczym, np. producentów roślin oleistych i przemysłu olejarskiego; o kierunkach zagospodarowania warzyw i owoców oraz produkcji przetworów owocowych i warzywnych; o zróżnicowaniu wielkości skupu żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w poszczególnych regionach Polski; o kierunkach rozwoju opakowań w przemyśle cukierniczym. Coraz większe wyczulenie społeczeństwa na spożywanie produktów żywnościowych korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka znajduje odzwierciedlenie w pracach, w których autorzy szczegółowo informują: o roli owsa w diecie bezglutenowej (ze względu na zawartość błonnika i innych bioaktywnych składników), o produktach zbożowych otrzymywanych z ziarna owsa (substancje przeciwutleniające: alfatokoferole, kwas fitynowy, flawonoidy oraz sterole), a także o wartości odżywczej różnego rodzaju jaj. Zapewnienie wysokich standardów jakościowych poprzez umiejętne połączenie technologii, systemów bezpieczeństwa żywności oraz czynnika ludzkiego podczas wytwarzania produktu powinno być prawidłowością. Niestety, nie zawsze tak się dzieje. Odstępstwa na przykład od wymaganego reżimu temperaturowego w okresie poprzedzającym przechowywanie wędlin homogenizowanych w temperaturze bliskiej krioskopowej skutkuje wzrostem zakwaszenia, co zostało przedstawiono w jednej z prac eksperymentalnych. Od producenta wymaga się dodatkowo przestrzegania zasad znakowania produktów żywnościowych oraz przedstawienia informacji na etykietach w taki sposób, aby były one zrozumiałe dla konsumenta i utwierdzały go w przekonaniu, że produkt jest bezpieczny żywnościowo. Temu zagadnieniu poświęcona została odrębna praca przeglądowa. Do typowych prac eksperymentalnych można zaliczyć opracowania dotyczące wykorzystania makuchu rzepakowego podczas hodowli wgłębnej w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego do tworzenia enzymów celulolitycznych i ksylano-litycznych z wykorzystaniem szczepów pleśni Aspergillus Niger oraz możliwości zagospodarowania odpadowego glicerolu w przemyśle chemicznym i biotechnologicznym, a także w żywieniu zwierząt gospodarskich. Praktyczne znaczenia ma prezentowana w bieżącym numerze praca dotycząca aspektów przyrodniczych, technologicznych oraz ekonomicznych związanych z produkcją win w Polsce i na terenie Dolnego śląska.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Toksykologia żywności / Maksym Nikonorow, Bogumiła Urbanek-Karłowska. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowy Zakł. Wydawnictw Lekarskich, 1987. - 410, [1] s. : rys. ; 24 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 61; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 61 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Towaroznawstwo)
Temat: Żywność
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 6; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Temat: Żywność
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 64; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 64 (1 egz.)
Book
In basket
Z Ireną Gumowską rozmowy przy stole / Irena Strzałkowska. - Warszawa : "Watra", 1990. - 175 s. : rys. ; 21 cm.
Temat: Żywność
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 64; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 64 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 64; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 64 (1 egz.)
Book
In basket
Słońce w słoikach / Irena Gumowska. - Warszawa : "Watra", 1988. - 247 s. ; 21 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 64; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 64 (1 egz.)
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 64; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 64 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 64; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 64 (1 egz.)
E-book
In basket
Czwarty numer NIT otwiera praca, w której przedstawiono wyniki badań nad wykorzystaniem węgli aktywnych o różnych właściwościach powierzchniowych do oczyszczania zużytego medium smażalniczego. W kolejnych publikacjach autorzy skoncentrowali uwagę na: możliwości syntezy lipidów przez mikroalgi oraz wykorzystania oleju z alg w przemysłowej produkcji biodiesla, eksperymentalnym doborze najbardziej odpowiedniego układu do selektywnej ekstrakcji kwasu jabłkowego, analizie wybranych ogniw łańcucha logistycznego mleka i jego przetworów w Polsce, nowych formach bezpośredniej sprzedaży produktów rolnych na przykładzie coraz bardziej popularnych „mlekomatów”, próbach znaczącego zwiększenie zawartości wapnia w serach twarogowych, matematycznym modelowaniu kinetyki suszenia konwekcyjnego, mikrofalowo-konwekcyjnego oraz dwustopniowego (hybrydowego) miąższu jabłka i wyboru modelu najlepiej opisującego proces suszenia oraz ocenie jakości owoców pochodzących z województwa podkarpackiego pod względem zawartości kadmu i ołowiu. Całość kończy krótka relacja z 58 Międzynarodowego Kongresu Nauki i Technologii Mięsa (ICoMST, Montreal, Canada 2012) sporządzona przez dra Y. Xionga, profesora wchodzącego w skład Rady Naukowej NIT.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 6; Zarezerwuj egzemplarz (2 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 6 (3 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 33 (1 egz.)
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 63; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 63 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again