Form of Work
Książki
(168)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Status
available
(143)
only on-site
(21)
unavailable
(8)
unknown
(2)
Branch
Wypożyczalnia dla Dzieci
(2)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(147)
Czytelnia dla Dorosłych
(4)
Dział wewnętrzny
(19)
Mutimedia
(2)
Author
Kozłowski Eugeniusz
(5)
Cieplewicz Mieczysław
(4)
Jurga Tadeusz
(4)
Pawlak Jerzy
(4)
Bernaś Franciszek
(3)
Kosiarz Edmund
(3)
Makowski Edmund
(3)
Olejnik Tadeusz
(3)
Polak Bogusław
(3)
Szubański Rajmund
(3)
Zawilski Apoloniusz (1912-2004)
(3)
Batowski Henryk
(2)
Bauer Piotr
(2)
Bielecki Zygmunt
(2)
Bogalecki Tadeusz Zbigniew
(2)
Bortnowski Władysław
(2)
Breitenwald Michał (1955- )
(2)
Drzycimski Andrzej
(2)
Dębowski Ryszard
(2)
Flisowski Zbigniew
(2)
Getter Marek
(2)
Górnikiewicz Stanisława
(2)
Głowacki Ludwik
(2)
Jasnowski Józef
(2)
Kirchmayer Jerzy
(2)
Korczak Jerzy
(2)
Książek Jan
(2)
Kuzak Rafał
(2)
Mikulska-Bernaś Julitta
(2)
Porwit Marian
(2)
Racki Henryk
(2)
Sadzewicz Marek
(2)
Steblik Władysław
(2)
Sławiński Stanisław
(2)
Wańkowicz Melchior (1892-1974)
(2)
Abramek Bogusław
(1)
Adamski Witold
(1)
Banach Konrad
(1)
Bałuk Stefan
(1)
Bednarek Maciej
(1)
Belind Stanisław
(1)
Bergman Eleonora (1947- )
(1)
Białecki Paweł
(1)
Bielatowicz Jan
(1)
Bielski Mieczysław
(1)
Borkowski Stanisław
(1)
Bortnowski Władysław (1913-1987)
(1)
Brzeski Ludwik
(1)
Brzozowska-Strzałecka Urszula
(1)
Buczyński Eugeniusz
(1)
Bussgang Julian (1925- )
(1)
Byer Beata
(1)
Böhler Jochen (1969- )
(1)
Bębnik Grzegorz
(1)
Cebo Piotr
(1)
Cereniewicz Bogusław
(1)
Chrzanowski Jerzy (muzealnik)
(1)
Ciechanowski Konrad
(1)
Ciepielewicz Mieczysław
(1)
Cieślak Krzysztof
(1)
Ciołkosz Adam (1901-1978)
(1)
Cygan Wiktor Krzysztof
(1)
Czyżewski Ludwik
(1)
Dakowicz Przemysław (1977- )
(1)
Dalecki Ryszard
(1)
Donohoe Bill
(1)
Drozdowski Krzysztof
(1)
Dylak Dariusz
(1)
Dyskant Józef Wiesław
(1)
Dziurdzia Konrad
(1)
Epler Adam
(1)
Gawarecka Maria
(1)
Gawrak Wit
(1)
Gawrych Wojciech J
(1)
Gawrysiak Barbara
(1)
Gawrysiak Jacek
(1)
Glass Andrzej
(1)
Godlewski Jerzy Romuald
(1)
Goleń Jan
(1)
Grzechnik Witold
(1)
Guz Eugeniusz
(1)
Guz Eugeniusz (1929- )
(1)
Halicki Krzysztof
(1)
Harasimowicz Leszek
(1)
Hargreaves Richard
(1)
Jaczyński Maciej
(1)
Jakiel Stanisław
(1)
Janiak Anna
(1)
Jarno Witold
(1)
Jarno Witold (1970- )
(1)
Jońca Adam
(1)
Kamińska Anna
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kisiel Leszek
(1)
Koper Sławomir (1963- )
(1)
Kosiarska Anna
(1)
Kosztyła Zygmunt
(1)
Kowalski Włodzimierz Tadeusz
(1)
Kozłowska-Dębicka Helena (1930- )
(1)
Kołomijec Maksym
(1)
Year
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(17)
1980 - 1989
(50)
1970 - 1979
(38)
1960 - 1969
(20)
1950 - 1959
(1)
1940 - 1949
(1)
Time Period of Creation
2001-
(13)
1901-2000
(5)
1945-1989
(3)
1989-2000
(2)
Country
Poland
(169)
Language
Polish
(168)
Audience Group
Dorośli
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(15)
Literatura angielska
(2)
Subject
Kampania wrześniowa
(147)
Wojna 1939-1945 r.
(44)
Kampania wrześniowa (1939)
(20)
II wojna światowa (1939-1945)
(17)
Polska
(15)
Warszawa
(11)
Bitwa 1939 r. o Westerplatte
(8)
Wojsko
(8)
ZSRR
(8)
Lotnictwo wojskowe
(7)
Wojna lotnicza
(6)
Armia "Poznań"
(5)
Armia "Łódź"
(5)
31 Pułk Strzelców Kaniowskich
(4)
Bombardowanie lotnicze
(4)
Dywizja Żeligowskiego
(4)
Gdańsk (woj. pomorskie)
(4)
Niemcy
(4)
Obrona Westerplatte (1939)
(4)
Polityka międzynarodowa
(4)
Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie
(4)
Wieluń (woj. łódzkie)
(4)
Wojsko Polskie (1918-1939)
(4)
Wojsko Polskie (1939-1945)
(4)
Armia "Kraków"
(3)
Armia Czerwona
(3)
Bitwa o Monte Cassino (1944)
(3)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(3)
Pamiętniki polskie
(3)
Piechota
(3)
Sieradz (woj. łódzkie ; okręg)
(3)
Wehrmacht
(3)
Wieluń (woj. łódzkie ; okręg)
(3)
Żołnierze
(3)
303 Dywizjon Myśliwski Warszawski im. Tadeusza Kościuszki (Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie)
(2)
Anders, Władysław
(2)
Armia "Prusy"
(2)
Armia Krajowa (AK)
(2)
Armia Łódź
(2)
Bitwa 1939 r. nad Bzurą
(2)
Bitwa 1939 r. o Hel
(2)
Bitwa nad Bzurą (1939)
(2)
Bitwy
(2)
Broń przeciwpancerna
(2)
Dobrzański, Henryk (1896-1940)
(2)
Generałowie
(2)
Hitler, Adolf
(2)
Kutrzeba, Tadeusz
(2)
Luftwaffe
(2)
Modlin
(2)
Pakt Ribbentrop-Mołotow (1939)
(2)
Piłsudski, Józef
(2)
Przestępstwo wojenne
(2)
Rydz-Śmigły, Edward
(2)
Rómmel, Juliusz
(2)
Samoloty myśliwskie
(2)
Sieradz (woj. łódzkie)
(2)
Sławiński, Stanisław
(2)
Thommée, Wiktor
(2)
Trzecia Rzesza (1933-1945)
(2)
Wojna morska
(2)
Wojna partyzancka
(2)
Wojska pancerne
(2)
Śląsk
(2)
Życie codzienne
(2)
"Orzeł Biały - Polska walcząca na Wschodzie" (czasopismo)
(1)
10 Dywizja Piechoty
(1)
10 Dywizja Piechoty (Wojsko Polskie ; 1918-1939)
(1)
28 Dywizja Piechoty (Wojsko Polskie ; 1918-1939)
(1)
28 Pułk Strzelców Kaniowskich (Wojsko Polskie ; 1918-1939)
(1)
304 Dywizjon Bombowy Ziemi Śląskiej im. księcia Józefa Poniatowskiego (Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie)
(1)
31 Pułk Strzelców Kaniowskich (Wojsko Polskie ; 1918-1939)
(1)
Aleksander Wielki
(1)
Arct, Bohdan
(1)
Armia "Karpaty"
(1)
Armia "Pomorze"
(1)
Armia "Łódź". Grupa Operacyjna "Piotrków"
(1)
Aztekowie
(1)
Bibliografia adnotowana
(1)
Biegański, Stanisław
(1)
Bitwa 1939 r pod Kutnem
(1)
Bitwa 1939 r. o Kępę Oksywską
(1)
Bitwa 1939 r. o Pomorze
(1)
Bitwa 1939 r. o Warszawę
(1)
Bitwa 1939 r. pod Modlinem
(1)
Bitwa 1940 r. o Wielką Brytanię
(1)
Bitwa 1940-1942 r. pod Tobrukiem
(1)
Bitwa na przedmościu rumuńskim (1939)
(1)
Bitwa o Wielką Brytanię (1940)
(1)
Bitwa pod Kockiem (1939)
(1)
Bitwa pod Mokrą (1939)
(1)
Bitwa pod Tomaszowem Lubelskim (1939)
(1)
Bortnowski, Władysław
(1)
Buczyński, Eugeniusz
(1)
Bydgoszcz
(1)
Cezar
(1)
Chmurowicz, Jan
(1)
Chrześcijaństwo
(1)
Cortés, Hernán
(1)
Cywilizacja
(1)
Subject: time
1901-2000
(16)
1939-1945
(16)
1918-1939
(6)
1945-1989
(3)
2001-
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Subject: place
Polska
(13)
Francja
(3)
Niemcy
(3)
Sieradz (woj. łódzkie)
(3)
Anglia (Wielka Brytania)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Wielka Brytania
(2)
Włochy
(2)
ZSRR
(2)
Zduńska Wola (woj. łódzkie)
(2)
Łódź (woj. łódzkie)
(2)
Afryka
(1)
Brąszewice (woj. łódzkie, pow. sieradzki, gm. Brąszewice)
(1)
Błaszki (woj. łódzkie, pow. sieradzki, gm. Błaszki)
(1)
Charłupia Wielka (woj. łódzkie, pow. sieradzki, gm. Wróblew ; okolice)
(1)
Egipt
(1)
Europa
(1)
Gdańsk (woj. pomorskie ; okręg)
(1)
Generalne Gubernatorstwo (1939-1945)
(1)
Gmina Brzeźnio (woj. łódzkie, pow. sieradzki)
(1)
Gmina Skomlin (woj. łódzkie, pow. wieluński)
(1)
Grecja
(1)
Japonia
(1)
Karsznice (woj. łódzkie, pow. zduńskowolski, gm. Zduńska Wola)
(1)
Kraj Warty (1939-1945)
(1)
Mezopotamia (kraina historyczna)
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(1)
Rosja
(1)
Starożytny Rzym
(1)
Strońsko (woj. łódzkie)
(1)
Szadek (woj. łódzkie, pow. zduńskowolski, gm. Szadek)
(1)
Tomaszów Lubelski (woj. lubelskie)
(1)
Warta (rzeka)
(1)
Warta (woj. łódzkie, pow. sieradzki, gm. Warta)
(1)
Wieluń (woj. łódzkie)
(1)
Wieruszów (woj. łódzkie)
(1)
Wróblew (woj. łódzkie, pow. sieradzki, gm. Wróblew)
(1)
Wągłczew (woj. łódzkie ; okręg)
(1)
Złoczew (woj. łódzkie, pow. sieradzki, gm. Złoczew)
(1)
Łódź (woj. łódzkie ; okręg)
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(9)
Pamiętniki i wspomnienia
(5)
Publicystyka
(3)
Albumy
(1)
Atlas
(1)
Biogram
(1)
Esej
(1)
Fotografia niemiecka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Wspomnienie pośmiertne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Historia
(14)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(11)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
170 results Filter
No cover
Book
In basket
Dział wewnętrzny: tylko na miejscu sygn. R; (2 egz.)
Tekst równoległy w jęz. ang.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział wewnętrzny
Copies are only available in the library: sygn. R (2 egz.)
No cover
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 93/99; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 93/99 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Ostatni tydzień pokoju / Henryk Batowski. - Poznań : Wydawnictwo Poznańskie, 1964. - 262 s., [6] s. tabl. : il. ; 20 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Na tropach września 1939 / Władysław Bortnowski. - Wyd. 2. - Łódż : Wydawnictwo Łódzkie, 1969. - 222 s. ; 20 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Wrześniowe drogi / Bogusław Cereniewicz. - Warszawa : "Pax", 1969. - 286 s. ; 20 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Ostatni żołnierz polski kampanii roku 1939 / Adam Epler. - Wyd. 3. - Warszawa : "Ars-Hit", 1989. - 112 s. : il. ; 21 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
Przedr.fotooffs.z 1942 r.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Blitzkrieg w Polsce : wrzesień 1939 / Richard Hargreaves ; przeł. z ang. Stanisław Belind. - Warszawa : "Bellona", 2009. - 422, [1] s., [24] s. tabl. : fot., mapy ; 24 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: wszystkie egzemplarze są wypożyczone Zamawiam wydanie
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently on loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Druga wojna zaczęła się w Polsce / Tadeusz Jurga. - Wyd. 3 popr. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1987. - 192 s. : il. ; 20 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Kampania wrześniowa / Jerzy Kirchmayer. - Warszawa : "Czytelnik", 1946. - 270 s. ; 23 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
na okł. podtyt.: geneza II wojny światowej - rekonstrukcja wydarzeń w ujęciu włoskiego historyka.
Tyt. oryg.: Morire per Danzica.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Reduty września / Maciej Rosalak. - Warszawa : "Epoka", 1990. - 141 s. ; 21 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Kampania 1939 roku / Paweł Piotr Wieczorkiewicz. - Warszawa : Krajowa Agencja Wydawnicza, 2001. - 144 s. : il. (w tym kolor.), mapy ; 27 cm.
(Dzieje Narodu i Państwa Polskiego ; IV-1)
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Biblioteka Więzi)
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Żołnierze września. - Warszawa : "Pax", 1971. - 439 s. ; 20 cm.
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Czytelnia dla Dorosłych: tylko na miejscu sygn. P 943.8; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia dla Dorosłych
Copies are only available in the library: sygn. P 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Wypożyczalnia dla Dorosłych: można wypożyczyć sygn. W 0; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 0 (1 egz.)
Book
In basket
Dział wewnętrzny: tylko na miejscu sygn. I 016; (1 egz.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dział wewnętrzny
Copies are only available in the library: sygn. I 016 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again