Form of Work
Książki
(145)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Status
available
(132)
only on-site
(7)
unavailable
(5)
unknown
(2)
Branch
Wypożyczalnia dla Dzieci
(11)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(127)
Czytelnia dla Dorosłych
(5)
Dział wewnętrzny
(2)
Multimedia
(1)
Author
Białoszewski Miron
(9)
Bartoszewski Władysław
(4)
Kirchmayer Jerzy
(3)
Kopf Stanisław
(3)
Madajczyk Czesław
(3)
Skarżyński Aleksander
(3)
Bartelski Lesław M
(2)
Bartelski Lesław Marian
(2)
Borecka Emilia
(2)
Ciechanowski Jan Mieczysław
(2)
Czerwińska-Buczek Małgorzata
(2)
Davies Norman
(2)
Drozdowski Marian Marek
(2)
Grigo Tadeusz
(2)
Komornicki Stanisław
(2)
Kowaleczko-Szumowska Monika
(2)
Kulesza Juliusz
(2)
Margules Józef
(2)
Podlewski Stanisław
(2)
Przygoński Antoni
(2)
Rosłoniec Włodzimierz
(2)
Tabakowska Elżbieta
(2)
Wachowicz Barbara
(2)
Śreniawa-Szypiowski Romuald
(2)
Świrszczyńska Anna
(2)
Ajnenkiel Andrzej
(1)
Bartelski Lesław
(1)
Bartelski Lesław M[arian]
(1)
Batorski Stanisław
(1)
Berezowska Małgorzata
(1)
Bereś Witold
(1)
Białoszewski Miron (1922-1983)
(1)
Bielecki Robert
(1)
Borkiewicz-Celińska Anna
(1)
Braun Sylwester
(1)
Bukowski Tadeusz
(1)
Burnetko Krzysztof
(1)
Cenckiewicz Sławomir
(1)
Chmielarz Andrzej
(1)
Chojna Elżbieta
(1)
Czajkowski-Dębczyński Zbigniew
(1)
Czugajewski Ryszard
(1)
Deczkowski Juliusz Bogdan [nazw.]
(1)
Dobroszycki Lucjan
(1)
Dobrowolski Stanisław Ryszard
(1)
Drewniak Wojciech (historyk)
(1)
Dybicz Paweł
(1)
Dzier Tadeusz
(1)
Dzikiewicz Lech
(1)
Dzikiewicz Leszek Wojciech
(1)
Fajer Lucjan
(1)
Filipowicz Jerzy
(1)
Fredro-Boniecka Maria
(1)
Freudenreich Emilia
(1)
Getter Marek
(1)
Gluth-Nowowiejski Wacław
(1)
Grot Leszek
(1)
Góra Władysław
(1)
Hanson Joanna K.M
(1)
Herbich Anna (1986- )
(1)
Iwanow Nikołaj
(1)
Jaczyński Stanisław
(1)
Janowski Andrzej
(1)
Jastrzębski Stanisław
(1)
Jerzyna Zbigniew
(1)
Jewsiewicki Władysław
(1)
Jędrzejewski Zygmunt
(1)
Kazimierski Józef
(1)
Kiedrzyńska Wanda
(1)
Kieżun Witold (1922- )
(1)
Kledzik Maciej
(1)
Klimaszewski Tadeusz
(1)
Kliszko Zenon
(1)
Komorowski Tadeusz Bór
(1)
Koper Sławomir
(1)
Korbal Rafał
(1)
Kowtun Iwan
(1)
Kozłowski Janusz
(1)
Krahelska Halina
(1)
Krajewski Wiktor
(1)
Krall Hanna
(1)
Kubalski Tadeusz
(1)
Kunert Andrzej Krzysztof
(1)
Kunert Zofia
(1)
Kwiatkowski Maciej Józef
(1)
Kąkol Kazimierz
(1)
Laudański [pseud.]
(1)
Lipiński Eryk
(1)
Lisicki Paweł
(1)
Lubicz-Nycz Bronisław (1906-1981)
(1)
Majorkiewicz Felicjan
(1)
Maliborski Bohdan
(1)
Maniakówna Maria
(1)
Marat Emil (1971- )
(1)
Mastalerz Marcin
(1)
Mańkowski Zygmunt
(1)
Michalewicz Iza
(1)
Mól Krystyna
(1)
Nowak Tadeusz
(1)
Orpen Neil
(1)
Year
2010 - 2019
(28)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(18)
1980 - 1989
(52)
1970 - 1979
(17)
1960 - 1969
(11)
1950 - 1959
(3)
1940 - 1949
(1)
Time Period of Creation
2001-
(6)
1901-2000
(2)
Country
Poland
(146)
Language
Polish
(145)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Powstanie 1944 r. warszawskie
(138)
Wojna 1939-1945 r.
(42)
Warszawa
(25)
Pamiętniki polskie
(19)
Ruch oporu
(11)
Białoszewski, Miron (1922-1983)
(10)
Armia Krajowa
(9)
Polska
(7)
ZSRR
(6)
Kobieta
(4)
Poezja polska
(3)
Bytnar, Jan (1921-1943)
(2)
Dawidowski, Maciej Aleksy (1920-1943)
(2)
Dyplomacja
(2)
Kamiński, Aleksander
(2)
Komornicki, Stanisław
(2)
Poezja polska (w jęz. ang.)
(2)
Powstanie 1830 r. listopadowe
(2)
Powstanie 1863 r. styczniowe
(2)
Powstanie 1943 r. w getcie warszawskim
(2)
Powstanie warszawskie 1944
(2)
Rowecki, Stefan (1895-1944)
(2)
Zawadzki, Tadeusz (1921-1943)
(2)
Związek Harcerstwa Polskiego
(2)
Andrzejewski, Jerzy
(1)
Architekci
(1)
Armia Czerwona
(1)
Armia Ludowa
(1)
Askenazy, Szymon (1866-1935)
(1)
Batorski, Stanisław
(1)
Białoszewski, Miron
(1)
Bibliografia zalecająca
(1)
Bitwa 1939 r. o Westerplatte
(1)
Bitwa 1940 r. o Wielką Brytanię
(1)
Bitwa nad Bzurą (1939)
(1)
Bitwa o Monte Cassino (1944)
(1)
Borowski, Tadeusz
(1)
Braun, Sylwester (1909- )
(1)
Brygada Kaminskiego
(1)
Chirurgia
(1)
Cichociemni
(1)
Czajkowski-Dębczyński, Zbigniew
(1)
Davies, Norman (1939- )
(1)
Dobrzański, Henryk (1896-1940)
(1)
Druga wojna światowa
(1)
Edelman, Marek (1922- )
(1)
Enigma (maszyna szyfrująca)
(1)
Fajer, Lucjan
(1)
Ginter, Maria
(1)
Grigo, Tadeusz
(1)
Harcerstwo
(1)
Herling-Grudziński, Gustaw
(1)
Historiografia polska
(1)
Historycy
(1)
Horczak, Jerzy
(1)
Iljin-Szymańska, Cezaria (1916- )
(1)
Jankowski, Stanisław (1911-2002)
(1)
Jastrzębski, Stanisław
(1)
Jednostki wojskowe
(1)
Jeńcy wojenni
(1)
Jędrzejewski, Zygmunt
(1)
Kaminskij, Bronislav Vladislavovič
(1)
Kampania wrześniowa
(1)
Katyń (Rosja)
(1)
Kolaboracja
(1)
Komorowski, Tadeusz Bór (1895-1966)
(1)
Konferencja jałtańska (1945)
(1)
Konferencja teherańska (1943)
(1)
Krall, Hanna
(1)
Kulesza, Julian
(1)
Lekarze
(1)
Likiernik, Stanisław
(1)
Literatura polska
(1)
Lotnictwo wojskowe
(1)
Ludobójstwo
(1)
Majorkiewicz, Felicjan
(1)
Miłość
(1)
Moczarski, Kazimierz
(1)
Nałkowska, Zofia
(1)
Niemcy
(1)
Obozy jenieckie
(1)
Obrona Westerplatte (1939)
(1)
Obóz hitlerowski Auschwitz-Birkenau
(1)
Obóz hitlerowski Majdanek
(1)
Okupacja
(1)
Operacja Market-Garden (1944)
(1)
Opinia publiczna
(1)
Ostrowska, Elżbieta
(1)
Pieśń i piosenka wojskowa
(1)
Polacy za granicą
(1)
Polityka historyczna
(1)
Powieść polska
(1)
Powieść wojenna
(1)
Powstanie 1794 r. kościuszkowskie
(1)
Powstanie 1806 r. wielkopolskie
(1)
Powstanie 1918 r. wielkopolskie
(1)
Powstanie 1919 r. śląskie
(1)
Powstanie Warszawskie
(1)
Powstanie warszawskie (1944)
(1)
Propaganda
(1)
Subject: time
1939-1945
(3)
1901-2000
(2)
1939-
(1)
Subject: place
Warszawa
(2)
Polska
(1)
Westerplatte (Gdańsk ; część miasta)
(1)
Genre/Form
Pamiętniki polskie
(4)
Biografia
(1)
Biografie
(1)
Kalendarium
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Opowiadanie polskie (dla dzieci)
(1)
Opowiadanie wojenne (dla dzieci)
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Powieść
(1)
Powieść historyczna
(1)
Powstanie 1944 r. warszawskie
(1)
Publicystyka polska
(1)
Wywiady
(1)
Domain
Historia
(2)
146 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Powstanie '44 / Norman Davies ; przekł. z ang. Elżbieta Tabakowska. - Kraków : "Znak", 2004. - 958, [2] s., [70] s. tabl. : il., fot., mapy ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Świat wobec powstania warszawskiego / Marian Marek Drozdowski ; przedmowa Tadeusz Nowak. - Warszawa : Rytm, 2015. - 291, [1] s., [32] s. tabl. : fot. ; 21 cm
Publikacja ukazuje jaki stosunek do powstania warszawskiego prezentowały : Trzecia Rzesza, jej państwa satelickie, ZSRR oraz państwa neutralne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 82-1 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Powstanie warszawskie / Jerzy Kirchmayer. - Wyd. 11. - Warszawa : "Książka i Wiedza", 1989. - 576 s., [40] s. tabl. : faks., fot., mapy, portr. ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
Sto dni Warszawy / Stanisław Kopf. - Warszawa : "Książka i Wiedza", 1975. - 128 s. : il. ; 20 cm.
(Biblioteka Pamięci Pokoleń)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (2 egz.)
Book
In basket
Warszawa 1944 : tragiczne powstanie / Alexandra Richie ; przeł. Zofia Kunert. - Warszawa : W.A.B., cop. 2014. - 765, [3] s., [16] s. tabl. : il. ; 21 cm.
Tyt. oryg.: Warsaw 1944 : the fateful uprising, 2013.
Powstanie warszawskie - błędna kalkulacja, romantyczny zryw czy bohaterska walka o wolność, której efektem było zrównanie z ziemią stolicy Polski? Dziś pytania i wątpliwości są chyba żywsze niż kiedykolwiek. Publikacja powstała na podstawie zeznań świadków i uczestników walk. W książce wykorzystano imponującą dokumentację m.in. z prywatnych zbiorów prof. Władysława Bartoszewskiego, a także archiwów brytyjskich i niemieckich. Autorka korzystała w znacznym stopniu z niemieckich zbiorów archiwalnych, co umożliwiło uzyskanie oryginalnego spojrzenia na powstanie. Alexandra Richie przedstawia historię tych 63 dni z historii Warszawy na podstawie zeznań świadków i uczestników walk. Skrupulatnie zebrane dokumenty i świadectwa oraz przenikliwe refleksje uznanej historyczki pozwalają spojrzeć na powstańczy zryw z nowej perspektywy. Richie ukazuje powstanie w kontekście działań wojennych na arenie międzynarodowej, krytycznie ocenia postawę aliantów i błędy polskiego dowództwa. Nie feruje jednak łatwych sądów, a jej talent pisarski sprawia, że Warszawę 1944 czyta się niczym trzymającą w napięciu powieść. [ z okł.]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dzieci
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
CD
In basket
Płyta zawiera "Pieśni powstania warszawskiego".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 943.8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. W 82-2 (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again