Form of Work
Książki
(174)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Proza
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Audiobooki
(2)
Status
available
(147)
unavailable
(18)
only on-site
(7)
unknown
(4)
Branch
Wypożyczalnia dla Dzieci
(12)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(155)
Czytelnia dla Dorosłych
(5)
Dział wewnętrzny
(2)
Mutimedia
(2)
Author
Białoszewski Miron
(9)
Bartoszewski Władysław
(4)
Kirchmayer Jerzy
(4)
Kopf Stanisław
(3)
Madajczyk Czesław
(3)
Skarżyński Aleksander
(3)
Bartelski Lesław M
(2)
Bartelski Lesław Marian
(2)
Borecka Emilia
(2)
Borowiec Karolina
(2)
Ciechanowski Jan Mieczysław
(2)
Czerwińska-Buczek Małgorzata
(2)
Davies Norman
(2)
Drozdowski Marian Marek
(2)
Grigo Tadeusz
(2)
Komornicki Stanisław
(2)
Kowaleczko-Szumowska Monika
(2)
Kulesza Juliusz
(2)
Marat Emil (1971- )
(2)
Margules Józef
(2)
Podlewski Stanisław
(2)
Przygoński Antoni
(2)
Rosłoniec Włodzimierz
(2)
Tabakowska Elżbieta
(2)
Wachowicz Barbara
(2)
Wójcik Michał (1969- )
(2)
Śreniawa-Szypiowski Romuald
(2)
Świrszczyńska Anna
(2)
Ajnenkiel Andrzej
(1)
Albert Andrzej [pseud.]
(1)
Aronson Stanisław (1925- )
(1)
Banek Dariusz (1967- )
(1)
Bartelski Lesław
(1)
Bartelski Lesław M. (1920-2006)
(1)
Bartelski Lesław M[arian]
(1)
Batorski Stanisław
(1)
Berezowska Małgorzata
(1)
Bereś Witold
(1)
Bergman Eleonora (1947- )
(1)
Beśka Krzysztof (1972- )
(1)
Białoszewski Miron (1922-1983)
(1)
Bielatowicz Jan
(1)
Bielecki Robert
(1)
Bloch Magdalena
(1)
Borkiewicz-Celińska Anna
(1)
Borkowska Katarzyna
(1)
Borkowski Stanisław
(1)
Braun Sylwester
(1)
Brzeski Ludwik
(1)
Bubrowiecka Renata
(1)
Bukowski Tadeusz
(1)
Burnetko Krzysztof
(1)
Bussgang Julian (1925- )
(1)
Bąkiewicz Grażyna (1955- )
(1)
Cenckiewicz Sławomir
(1)
Chmielarz Andrzej
(1)
Chojna Elżbieta
(1)
Ciołkosz Adam (1901-1978)
(1)
Ciszewski Jerzy
(1)
Cubała Agnieszka (1975- )
(1)
Czajkowski-Dębczyński Zbigniew
(1)
Czugajewski Ryszard
(1)
Deczkowski Juliusz Bogdan [nazw.]
(1)
Dobroszycki Lucjan
(1)
Dobrowolski Stanisław Ryszard
(1)
Drewniak Wojciech (historyk)
(1)
Dybicz Paweł
(1)
Dzier Tadeusz
(1)
Dzikiewicz Lech
(1)
Dzikiewicz Leszek Wojciech
(1)
Fajer Lucjan
(1)
Federowicz Irena (1921- )
(1)
Filipowicz Jerzy
(1)
Fredro-Boniecka Maria
(1)
Freudenreich Emilia
(1)
Gacek Piotr
(1)
Gargaś Gabriela
(1)
Getter Marek
(1)
Gilewski Wojciech
(1)
Gluth-Nowowiejski Wacław
(1)
Grot Leszek
(1)
Góra Władysław
(1)
Hanson Joanna K.M
(1)
Hassel Sven
(1)
Herbich Anna (1986- )
(1)
Ingrao Christian
(1)
Iwanow Nikołaj
(1)
Jaczyński Stanisław
(1)
Janiszewska Agnieszka
(1)
Jankowska Joanna
(1)
Janowski Andrzej
(1)
Jastrzębski Stanisław
(1)
Jax Joanna
(1)
Jerzyna Zbigniew
(1)
Jewsiewicki Władysław
(1)
Jędrzejewski Zygmunt
(1)
Kalisiak Grzegorz
(1)
Kamler Mikołaj
(1)
Kazimierski Józef
(1)
Kiedrzyńska Wanda
(1)
Year
2010 - 2019
(53)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(19)
1980 - 1989
(56)
1970 - 1979
(17)
1960 - 1969
(11)
1950 - 1959
(3)
1940 - 1949
(1)
Time Period of Creation
2001-
(29)
1901-2000
(4)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(176)
Language
Polish
(175)
Audience Group
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(22)
Subject
Powstanie 1944 r. warszawskie
(144)
Wojna 1939-1945 r.
(44)
Warszawa
(25)
Powstanie warszawskie (1944)
(22)
Pamiętniki polskie
(20)
II wojna światowa (1939-1945)
(15)
Ruch oporu
(15)
Białoszewski, Miron (1922-1983)
(10)
Armia Krajowa
(9)
Armia Krajowa (AK)
(9)
Polska
(8)
Okupacja
(7)
Kobieta
(6)
Miłość
(6)
ZSRR
(6)
Żydzi
(5)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(4)
Powstanie warszawskie 1944
(4)
Powstańcy warszawscy
(4)
Żołnierze
(4)
Życie codzienne
(4)
Dzieci
(3)
Poezja polska
(3)
Przyjaźń
(3)
Wojna
(3)
Benita, Ina
(2)
Bitwa o Monte Cassino (1944)
(2)
Bytnar, Jan (1921-1943)
(2)
Dawidowski, Maciej Aleksy (1920-1943)
(2)
Dyplomacja
(2)
Getto warszawskie
(2)
Kamiński, Aleksander
(2)
Kedyw
(2)
Komornicki, Stanisław
(2)
Konferencja jałtańska (1945)
(2)
Konferencja teherańska (1943)
(2)
Lekarze
(2)
Literatura polska
(2)
NSZZ "Solidarność"
(2)
Niemcy
(2)
Poezja polska (w jęz. ang.)
(2)
Powieść wojenna
(2)
Powstanie 1830 r. listopadowe
(2)
Powstanie 1863 r. styczniowe
(2)
Powstanie 1943 r. w getcie warszawskim
(2)
Powstanie w getcie warszawskim (1943)
(2)
Rowecki, Stefan (1895-1944)
(2)
Społeczeństwo
(2)
Walka
(2)
Zawadzki, Tadeusz (1921-1943)
(2)
Związek Harcerstwa Polskiego
(2)
"Orzeł Biały - Polska walcząca na Wschodzie" (czasopismo)
(1)
1 Samodzielny Batalion Kobiecy im. Emilii Plater (Wojsko Polskie na Wschodzie ; 1943-1945)
(1)
Akcja "Burza"
(1)
Aktorzy polscy
(1)
Andrzejewski, Jerzy
(1)
Architekci
(1)
Armia Czerwona
(1)
Armia Ludowa
(1)
Aronson, Stanisław
(1)
Artyści
(1)
Askenazy, Szymon (1866-1935)
(1)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(1)
Baczyński, Krzysztof Kamil
(1)
Batalion "Zośka" (Armia Krajowa)
(1)
Batorski, Stanisław
(1)
Białoszewski, Miron
(1)
Bibliografia zalecająca
(1)
Bitwa 1939 r. o Westerplatte
(1)
Bitwa 1940 r. o Wielką Brytanię
(1)
Bitwa nad Bzurą (1939)
(1)
Bitwa warszawska (1920)
(1)
Borowski, Tadeusz
(1)
Braun, Sylwester (1909- )
(1)
Brygada Kaminskiego
(1)
Chirurgia
(1)
Cichociemni
(1)
Ciszewski, Jerzy
(1)
Czajkowski, Andrzej
(1)
Czajkowski-Dębczyński, Zbigniew
(1)
Davies, Norman (1939- )
(1)
Dirlewanger, Oskar (1895-1945)
(1)
Dobrzański, Henryk (1896-1940)
(1)
Druga wojna światowa
(1)
Dwudziestolecie międzywojenne (1918-1939)
(1)
Działania specjalne (wojsk.)
(1)
Edelman, Marek (1922- )
(1)
Enigma (maszyna szyfrująca)
(1)
Fajer, Lucjan
(1)
Federowicz, Irena
(1)
Film polski
(1)
Gajcy, Tadeusz
(1)
Ginter, Maria
(1)
Grigo, Tadeusz
(1)
Głód
(1)
Handel bronią
(1)
Harcerstwo
(1)
Harcerze
(1)
Herling-Grudziński, Gustaw
(1)
Historia alternatywna
(1)
Subject: time
1939-1945
(22)
1901-2000
(19)
1945-1989
(5)
1918-1939
(4)
1914-1918
(2)
1901-1914
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Warszawa (woj. mazowieckie)
(8)
Polska
(7)
Warszawa
(3)
Izrael
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Mokotów (Warszawa ; część miasta)
(1)
Praga (Warszawa ; część miasta)
(1)
Rosja
(1)
Sadyba (Warszawa ; część miasta)
(1)
Westerplatte (Gdańsk ; część miasta)
(1)
Wołyń (Ukraina)
(1)
Włochy
(1)
ZSRR
(1)
Ziemie Odzyskane
(1)
Łódź (woj. łódzkie)
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(7)
Pamiętniki i wspomnienia
(5)
Pamiętniki polskie
(5)
Powieść
(4)
Powieść historyczna
(4)
Powieść obyczajowa
(4)
Biografia
(2)
Reportaż
(2)
Saga rodzinna
(2)
Antologia
(1)
Biografie
(1)
Kalendarium
(1)
Literatura polska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Opowiadanie polskie (dla dzieci)
(1)
Opowiadanie wojenne (dla dzieci)
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Powieść wojenna
(1)
Powstanie 1944 r. warszawskie
(1)
Publicystyka polska
(1)
Romans
(1)
Sensacja
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Wywiady
(1)
Domain
Historia
(15)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(3)
Kultura i sztuka
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
176 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
Powstanie '44 / Norman Davies ; przekł. z ang. Elżbieta Tabakowska. - Kraków : "Znak", 2004. - 958, [2] s., [70] s. tabl. : il., fot., mapy ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
Świat wobec powstania warszawskiego / Marian Marek Drozdowski ; przedmowa Tadeusz Nowak. - Warszawa : Rytm, 2015. - 291, [1] s., [32] s. tabl. : fot. ; 21 cm
Publikacja ukazuje jaki stosunek do powstania warszawskiego prezentowały : Trzecia Rzesza, jej państwa satelickie, ZSRR oraz państwa neutralne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
Powstanie warszawskie / Jerzy Kirchmayer. - Wyd. 11. - Warszawa : "Książka i Wiedza", 1989. - 576 s., [40] s. tabl. : faks., fot., mapy, portr. ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
Powstanie warszawskie / Jerzy Kirchmayer. - Wyd. 9. - Warszawa : "Książka i Wiedza", 1984. - 576 s. : plany, mapy, portr. ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
Sto dni Warszawy / Stanisław Kopf. - Warszawa : "Książka i Wiedza", 1975. - 128 s. : il. ; 20 cm.
(Biblioteka Pamięci Pokoleń)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
Warszawa 1944 : tragiczne powstanie / Alexandra Richie ; przeł. Zofia Kunert. - Warszawa : W.A.B., cop. 2014. - 765, [3] s., [16] s. tabl. : il. ; 21 cm.
Tyt. oryg.: Warsaw 1944 : the fateful uprising, 2013.
Powstanie warszawskie - błędna kalkulacja, romantyczny zryw czy bohaterska walka o wolność, której efektem było zrównanie z ziemią stolicy Polski? Dziś pytania i wątpliwości są chyba żywsze niż kiedykolwiek. Publikacja powstała na podstawie zeznań świadków i uczestników walk. W książce wykorzystano imponującą dokumentację m.in. z prywatnych zbiorów prof. Władysława Bartoszewskiego, a także archiwów brytyjskich i niemieckich. Autorka korzystała w znacznym stopniu z niemieckich zbiorów archiwalnych, co umożliwiło uzyskanie oryginalnego spojrzenia na powstanie. Alexandra Richie przedstawia historię tych 63 dni z historii Warszawy na podstawie zeznań świadków i uczestników walk. Skrupulatnie zebrane dokumenty i świadectwa oraz przenikliwe refleksje uznanej historyczki pozwalają spojrzeć na powstańczy zryw z nowej perspektywy. Richie ukazuje powstanie w kontekście działań wojennych na arenie międzynarodowej, krytycznie ocenia postawę aliantów i błędy polskiego dowództwa. Nie feruje jednak łatwych sądów, a jej talent pisarski sprawia, że Warszawę 1944 czyta się niczym trzymającą w napięciu powieść. [ z okł.]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dzieci
All copies are currently unavailable
Book
CD
In basket
Płyta zawiera "Pieśni powstania warszawskiego".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently unavailable
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again